2013. március 3., vasárnap

Minden nap egy alma, az orvost távoltartja

Ha bárkit megkérünk, hogy nevezzen meg egy gyümölcsöt, az illető nagy valószínűséggel – csütörtök helyett – almát fog mondani. A gondolataiban pedig, majdnem biztos, hogy a gyümölcs piros színű változata fog megjelenni.

 
Az alma a rózsafélék családjába tartozik, világszerte több mint 7500 fajtája ismert. Őse, a vadalma, az ember legrégebbi tápláléka.
Ez a sokoldalú gyümölcs a csecsemők első szilárd táplálékai között szerepel. C-vitamin tartalma közvetlenül a héj alatti húsrétegben található, ezért célszerű alaposan megmosva, héjastól fogyasztani. Található még benne A és B-komplex vitamin, ásványi anyagok közül pedig többek között szelén, cink, kalcium, fluor és jód. Számos jó tulajdonsága mellett segíti az emésztést, immunrendszer erősítő, valamint rákmegelőző hatású.
Felhasználási módjainak szinte csak a képzelet szabhat határt. Fogyaszthatjuk egyenesen a fáról, vagy gyümölcslé formájában, főzhetünk belőle levest, az almából készült ecettel ízesíthetjük salátáinkat, de befőttet, lekvárt, sőt, még bort is készíthetünk belőle. Kiváló eltarthatóságának köszönhetően egész évben hozzájuthatunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése