Sokan nem is gondolják - bátran merem állítani, én sem olyan régóta vagyok a tudás birtokában :) - hogy
milyen egyszerű a joghurt, a tejföl vagy akár a túró előállítása házilag. Íme, a bizonyíték:
Joghurt
Két liter tejből ugyanennyi joghurt lesz. Krémes, finom, és
semmi más nincs benne, mint tej (egyenesen a tehénből), valamint
joghurtkultúra.
Íme, a nagy művelet:
Fontos, hogy mindig tiszta eszközökkel dolgozzunk.
Veszünk két liter tejet. Ha nincs rá módunk, hogy háznál
vásároljunk tehéntejet, akkor válasszuk a zacskós megoldást, minél
magasabb zsírtartalommal (de minimum 2,8% zsírtartalmút).
Beleöntjük a lehetőleg kizárólag erre a célra fenntartott lábasba, majd lassú tűzön felforraljuk.
Szükségünk lesz még egy kis doboz, élő joghurtkultúrát tartalmazó (vagyis élőflórás) joghurtra. Ebből a dobozból pontosan négy evőkanálnyit tudunk majd kikanalazni, és pontosan ennyire is lesz szükségünk.
Hagyjuk a tejet egy kicsit forrni, de ne hagyjuk magára, mert könnyen
kifuthat. Pár perc múlva zárjuk el alatta a lángot, és hagyjuk kb. 40-45
fokosra lehűlni. Akkor megfelelő a hőmérséklet, ha éppen hogy bele
tudunk nyúlni a lábasba anélkül, hogy megégetnénk az ujjunkat.
A 2 liter tejbe belekanalazzuk a 4 evőkanál joghurtot, alaposan elkeverjük,
majd az előzőleg alaposan kiöblített befőttesüvegekbe töltjük, az
üvegek tetejét lezárjuk. A leendő joghurtunkat tartalmazó
befőttesüvegeket jól bebugyoláljuk - akár több réteg plédbe,
konyharuhába, az a lényeg, hogy jó melegben legyen - és 24 órára
félretesszük.
A 24 óra elteltével kicsomagoljuk a mesterművet, megkóstoljuk
(előfordulhat, hogy akár a tej, akár a joghurt nem volt megfelelő
minőségű, ilyenkor sajnos újra kell kezdenünk az egészet), és ha
ízlelőbimbóink elégedettek az eredménnyel, az üvegeket visszazárva,
hűtőbe tesszük az elkészült házi joghurtot.
Joghurt |
Mézes joghurt |
Aki sikeresen vette az akadályokat, és a győzelmen felbuzdulva már a második
adag gyártását tervezgeti, az tegyen félre 4 evőkanálnyit a remekműből,
hogy a következő adag tejet már saját joghurttal olthassa be.
A fogyasztására a variációk száma szinte végtelen, kinek-kinek a
fantáziájára van bízva az esetleges további feldolgozás, illetve az
azonnali elfogyasztás, akár natúr, akár gyümölccsel, mézzel stb.
ízesítve.
Tejföl, túró
A friss, házi tejet "leöntöm aludni". Én bögrékben tárolom,
csészealjakkal lefedve, jól bebugyolálva konyharuhába, takaróba. Két nap
múlva leszedem a tetején képződött zsíros réteget, ez a tejföl.
Tejföl |
A
tejföl alatt maradt aludttejet lábasban melegítem, vigyázok, hogy ne
forrjon fel, időnként megkeverem. Egy edény fölé szűrőt teszek, óvatosan
beleöntöm a lábas tartalmát. Az edénybe csöpög a savó, a szűrőben marad
a túró.
Túró |
A túró "melléktermékeként" létrejött savó élettani hatásáról érdemes pár szót ejteni. Többek között támogatja a máj és az emésztőrendszer működését, fogyasztása ajánlott allergiás megbetegedések, immungyengeség, ízületi betegségek, valamint gyulladások esetén. Egyes bőrproblémákat képes mérsékelni, vagy akár meg is szüntetni, a bőrt rugalmassá teszi. Diéta alatt alkalmazva segít az alacsony szénhidrát- és kalóriabevitel miatti izomlebontás megakadályozásában. Fontos, hogy a savót tejcukorérzékenyek nem fogyaszthatják!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése