2013. február 27., szerda

Csináld magad: túró, tejföl, joghurt házilag

Sokan nem is gondolják - bátran merem állítani, én sem olyan régóta vagyok a tudás birtokában :) - hogy milyen egyszerű a joghurt, a tejföl vagy akár a túró előállítása házilag. Íme, a bizonyíték: 

Joghurt

Két liter tejből ugyanennyi joghurt lesz. Krémes, finom, és semmi más nincs benne, mint tej (egyenesen a tehénből), valamint joghurtkultúra.  

Íme, a nagy művelet:
Fontos, hogy mindig tiszta eszközökkel dolgozzunk. 
Veszünk két liter tejet. Ha nincs rá módunk, hogy háznál vásároljunk tehéntejet, akkor válasszuk a zacskós megoldást, minél magasabb zsírtartalommal (de minimum 2,8% zsírtartalmút). 
Beleöntjük a lehetőleg kizárólag erre a célra fenntartott lábasba, majd lassú tűzön felforraljuk. 
Szükségünk lesz még egy kis doboz, élő joghurtkultúrát tartalmazó (vagyis élőflórás) joghurtra. Ebből a dobozból pontosan négy evőkanálnyit tudunk majd kikanalazni, és pontosan ennyire is lesz szükségünk.
Hagyjuk a tejet egy kicsit forrni, de ne hagyjuk magára, mert könnyen kifuthat. Pár perc múlva zárjuk el alatta a lángot, és hagyjuk kb. 40-45 fokosra lehűlni. Akkor megfelelő a hőmérséklet, ha éppen hogy bele tudunk nyúlni a lábasba anélkül, hogy megégetnénk az ujjunkat. 
A 2 liter tejbe belekanalazzuk a 4 evőkanál joghurtot, alaposan elkeverjük, majd az előzőleg alaposan kiöblített befőttesüvegekbe töltjük, az üvegek tetejét lezárjuk. A leendő joghurtunkat tartalmazó befőttesüvegeket jól bebugyoláljuk - akár több réteg plédbe, konyharuhába, az a lényeg, hogy jó melegben legyen - és 24 órára félretesszük. 
A 24 óra elteltével kicsomagoljuk a mesterművet, megkóstoljuk (előfordulhat, hogy akár a tej, akár a joghurt nem volt megfelelő minőségű, ilyenkor sajnos újra kell kezdenünk az egészet), és ha ízlelőbimbóink elégedettek az eredménnyel, az üvegeket visszazárva, hűtőbe tesszük az elkészült házi joghurtot.
Joghurt
Mézes joghurt

Aki sikeresen vette az akadályokat, és a győzelmen felbuzdulva már a második adag gyártását tervezgeti, az tegyen félre 4 evőkanálnyit a remekműből, hogy a következő adag tejet már saját joghurttal olthassa be. 
A fogyasztására a variációk száma szinte végtelen, kinek-kinek a fantáziájára van bízva az esetleges további feldolgozás, illetve az azonnali elfogyasztás, akár natúr, akár gyümölccsel, mézzel stb. ízesítve.

Tejföl, túró

A friss, házi tejet "leöntöm aludni". Én bögrékben tárolom, csészealjakkal lefedve, jól bebugyolálva konyharuhába, takaróba. Két nap múlva leszedem a tetején képződött zsíros réteget, ez a tejföl

Tejföl

A tejföl alatt maradt aludttejet lábasban melegítem, vigyázok, hogy ne forrjon fel, időnként megkeverem. Egy edény fölé szűrőt teszek, óvatosan beleöntöm a lábas tartalmát. Az edénybe csöpög a savó, a szűrőben marad a túró.

Túró

 A túró "melléktermékeként" létrejött savó élettani hatásáról érdemes pár szót ejteni. Többek között támogatja a máj és az emésztőrendszer működését, fogyasztása ajánlott allergiás megbetegedések, immungyengeség, ízületi betegségek, valamint gyulladások esetén. Egyes bőrproblémákat képes mérsékelni, vagy akár meg is szüntetni, a bőrt rugalmassá teszi. Diéta alatt alkalmazva segít az alacsony szénhidrát- és kalóriabevitel miatti izomlebontás megakadályozásában. Fontos, hogy a savót tejcukorérzékenyek nem fogyaszthatják!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése