2013. február 28., csütörtök

Magyarország - más szemszögből

A téma az utcán hever. Közhely, de igaz. Hazafelé, a vonaton körvonalazódott meg bennem ennek a bejegyzésnek az ötlete, miközben a Nógrád nevezetű, Nógrád megyei falucskát szemléltem a zakatoló vasparipa ablakából. Arra a következtetésre jutottam, hogy ez a kis falu a kivilágított templomával, "feje" felett a Nógrádi várral a szürkületben, akár egy ausztriai falunak is beillene.

Vajon miért van az, hogy ha látunk egy málladozó vakolatú, düledező házat, vagy egy kopott utcarészletet, a következő kifejezések jutnak eszünkbe, amennyiben külföldi látványról van szó: antik, ódon, ókori, archaikus, nosztalgikus, ám, ha hasonló panoráma tárul elénk itthon, a szülőhazánkban, akkor hajlamosak vagyunk a következő módon kategorizálni a látottakat: idejétmúlt, elavult, ócska, lerobbant, lepukkant, "csöves"? Ezzel azonban nem csak mi, magyarok vagyunk így. Az idegen, az ismeretlen, a külhoni általában érdekesebb, izgalmasabb és lenyűgözőbb, mint a megszokott, a hazai. Tehát a külföldiek például Magyarországot látják/láthatják kedvezőbb, de mindenképpen más megvilágításban, mint ahogy mi, magyarok szemléljük szülőhazánkat. 

Mutatok néhány - főleg, de nem csak - külföldiek által készített fotót, melyek segítségével egy kicsit mi is más látószögből szemrevételezhetjük szülőföldünket. Érdekes, és mindenképpen érdemes megfigyelni, hogy hazánkban járva, a "kötelező látnivalókon" kívül, valamint a szokványos témák mellett, mit találnak a külföldiek fotózásra érdemes, megörökítendő témának, vagyis mi az, ami "megfog" egy idegent, ha Magyarországon jár. Valószínűleg ezeknek a részleteknek a megörökítése nekünk eszünkbe sem jutna. Itthon legalábbis feltehetően nem. :) Gyanítom azonban, hogy ha külföldön járunk, és fotókat készítünk, mi is hasonló módon járunk el: nagy valószínűség szerint olyan dolgokat is lefényképezünk, amit egy helyi polgár feltehetőleg nem sorol az "utókornak megőrzendő" kategóriába. :) Az alábbi képek láttán feltehetjük magunknak a kérdést: vajon eszünkbe jutott valaha "más szemüvegen át" nézni otthonunkat? Észrevesszük-e a rohanó mindennapok során szülőföldünk híres látnivalói mellett annak apró, hétköznapi szépségeit is? 
  
(Képek forrása: lásd a képekre kattintva)
est













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése