2013. február 24., vasárnap

Bevezető

Ennek a blognak az a célja, hogy minden évszakban, minden ünnepen és minden szürke, vagy kevésbé szürke hétköznapon valami vidámat, valami pluszt nyújtson. Legyen napsütéses nyár, borongós ősz, áhítattal teli húsvét, meghitt karácsony, vagy épp egy átlagos hétköznap, szükség van a szépre, szükség van a jóra, szükség van a csodára. 

Ez a "csoda" lehet egy szívhez szóló gondolat, egy kép, melyre öröm ránézni, egy finom étel receptje, melynek elkészítésével megörvendeztetjük családunkat, egy kreatív ötlet, melynek segítségével lakásunkból otthont varázsolhatunk, lehet bármi, ami a boldogság, ami az öröm érzésével tölt el bennünket, s melynek hatására mi is pozitív rezgéseket bocsáthatunk környezetünk felé. Igény van a szépségre, a vidámságra, és minden olyan dologra, amely kedvezően hat az életünkre, a lelkivilágunkra, ránk. 

Ezt az igényt szem előtt tartva indítom útjára a "Koszt és Kvártély" blogot, azzal a nem titkolt reménnyel, hogy segítségével leendő Olvasóim élete mellett a saját életemet is meghinthetem a vidámság és az öröm édeskés fűszerkeverékével.

Márai Sándor Füves könyvéből vett idézettel zárom ezt a rövid bevezetőt - mintegy "igazolásul" fenti szavaimra. Nem húzom az időt, induljon a küldetés!

"Arra kell nevelnünk eszméletünket és szemléletünket, hogy a köznapiban, a környezőben, a mindennaposban is látni tudjuk az egyszerit, a csodálatosat és a látomásszerűt. Mert a csoda nem valamilyen égzengéses pillanat, mikor megnyílnak az egek, kürtök recsegnek, ködök szállanak, sírok felnyílnak, s a zűrzavarban felhangzik Isten szava: nem, a csoda legtöbbször egészen csendes. Átmegy egyik szobából a másikba, s látsz valamit: egy ember arckifejezését; egy tárgy elhelyezését; s egyszerre feltárul előtted e tárgy igazi értelme és viszonya a világhoz; egy ember hangját hallod, mint soha azelőtt, s a közömbös szavakon túl megérted ez ember titkát; a csoda mindig ennyi csak.
Nem belevakulni a valóságba, a mindennaposba, látni azt, amit már oly gyakran láttál: ez a képesség elhal a legtöbb emberben, mint ahogy a civilizált emberben elsatnyul bizonyos érzékszervek működési készsége, például a szaglás. Lásd, szimatold a csodát, ott, ahol éppen van. Mindig a közelben van. Legtöbbször oly közel, annyira a kezed ügyében, hogy egy életen át eszedbe sem jut kinyújtani utána kezed." 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése